Apr 21, 2010

Lula's lentil soup

(Each of these posts will be related to slow-food, which is a modern view on food. Slow-cooked meals are way healthier than the common "fast-foods", but think about it: I'm recognized for being impatient, and this "slow-food" is actually not that slow, give it a go!) Introducing to you: Lula's lentil Soup. Maybe it has its origins in Brasilian cuisine (they mix rice and beans on a dry basis A LOT), but it came to my attention because it's one of my sister's inventions and favorites, and even my granny (a delicious baker) gave it two thumbs up. My sister name is Lula, btw.


1. Lula Lentil Soup
Time of preparation: 20 minutes


Ingredients (6 portions):


1 cup of clean lentils
1 cup of white or brown rice
A half onion sliced up
A half garlic slice (WHOLE, do not slice it)
Salt

*Add 1 1/2 cup of water for each cup of rice and lentils.

1. Put the water on a bowl, put the onion, garlic and salt together until the water boils.

2. Once the water is boiling, pour the lentils and rice in the bowl. Mix with a spoon and let it sit while it boils again.

3. CHECK CONSTANTLY. Rice and Lentils tend to DRY up the water in the bowl. Re-fill with purified water for 2 or 3 times until both the rice and lentil grains are cooked and soft on your mouth.

4. Although it may seem like an art, once the grains are cooked, DO NOT pour anymore water, keep boiling until all of the water has dried from the bowl. Notice in the picture how, if we move the grains with a spoon, there is still water underneath. All water has to dry before we are officially done. Lower the flame and keep cookin'!

5. Put special attention on the bowl  so that the rice does not stick to the bottom of the bowl. Check for any water left underneath, if everything is moist but not wet, then you're ready to turn the flame off. And you're set!


Hope you like this little recipe from my sister :)

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(Cada uno de estos posts estarán relacionados con la "comida lenta", la cual es una visión moderna sobre la comida. La "comida lenta" es más saludable que la comida rápida, que no es tan lenta. Yo soy una persona muy impaciente, y no me desespera cocinar nada de esto). Presentando: La sopa de lentejas de Lula. Probablemente encontremos sus origenes en la cocina brasileña (tienden a mezclar arroz y frijol seco en todas sus presentaciones), pero llegó a mi conocimiento por ser una "invención" de mi hermana (Lula), y hasta mi abuela repostera le dio el visto bueno.

Sopa de lentejas y arroz de Lula
Tiempo de preparación  20 minutos

Ingredientes
(6 porciones)


1 taza de lentejas limpias
1 taza de arroz blanco o criollo
Media cebolla cortada en trozos
Medio diente de ajo (ENTERO, no lo cortes)
Salt
*Agrega 1 1/2 taza de agua por cada taza de lentejas y arroz.

1. Pon el agua en una olla, incluye la cebolla, el ajo y la sal, deja hasta que hierva.


2. Una vez que el agua ha hervido, introduce las lentejas y el arroz al mismo tiempo, mezcla y deja hervir de nuevo.


3. REVISA CONSTANTEMENTE. El arroz y las lentejas tienden a SECAR el agua en la olla. Rellena con agua purificada 2 o 3 veces hasta que todos los granos estén cocidos y suaves.


4. Aunque hacer arroz puede parecer un arte, una vez que los granos estén suaves, NO pongas más agua y continúa hirviendo hasta que toda el agua de la olla se haya evaporado. Fíjate cómo en la fotografía, si movemos un poco los granos con cuchara, todavía podemos encontrar grandes cantidades de agua. Toda el agua debe "desaparecer" de la olla antes de que podamos terminar. Baja la flama cuando quede poca agua, y sigue hirviendo.


5. Revisa la olla constantemente para que el arroz no vaya a pegarse al fondo de ella. Revisa si todavía queda agua, si el arroz está húmedo pero no empapado, entonces es hora de que apagues la flama, ¡y listo!


Ojalá les guste esta receta, invención de mi hermana. :)

2 comments:

  1. La preparé ayer y quedó deliciosa. Felicitaciones a la creadora : )

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  2. Ey, qué padre que te gustó :D
    Y bueno, las autoras son mi abuela y mi hermana.
    :D
    seguiré poniendo más recetas, lo juro!

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